Søger du læge ved mavesmerter?

Hver femte dansker har haft mavesmerter inden for de seneste fire uger, men kun hver fjerde af dem har søgt læge. En ny ph.d.-afhandling fra Syddansk Universitet er den første i en række baseret på Den Danske Symptomkohorte, der skal gøre os klogere på, hvilke former for ubehag og symptomer, der er mest udbredte hos danskerne, og hvordan de reagerer på dem.

Symptomer fra mave-tarmkanalen er særdeles hyppige i den danske befolkning. I en undersøgelse af 50.000 voksne danskeres symptomoplevelser har hver femte dansker haft mavesmerter inden for de seneste fire uger, men kun godt hver fjerde af dem angiver at have søgt læge med mavesmerter.

Ud over generelle mavesmerter er specifikke og uspecifikke alarmsymptomer på kræft meget udbredte, men kun hver tredje af de personer, der har oplevet blod i afføringen inden for en fire ugers periode, fortæller, at de har talt med deres læge om symptomerne. Tallene viser, at kvinder ikke søgte læge oftere end mænd med samme symptomer.

Resultaterne viser også at symptomer som fordøjelsesbesvær, halsbrand og irriteret tyktarm er hyppige i den danske befolkning, og at der er et stort overlap i forekomsten af disse tilstande. En ud af tre oplever mindst to af symptomkomplekserne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *