Skal vi frygte et Ebola-udbrud i Danmark?

Jyllands Posten har idag en række artikler om det aktuelle ebola udbrud i Afrika, Bla. denne artikel under overskriften: EU og Asien ruster sig mod dødelig virus.

Ebola-virusset er ude af kontrol, advarer Læger Uden Grænser. EU og Asien ruster sig mod den dødelige sygdom.

MEN, bør vi i Danmark frygte en Ebola virus udbrud?

Ifølge afdelingslæge ved Statens Serum Instituts (SSI) infektionsepidemiologiske afdeling, Peter H. Andersen, så er ebola smitten nem at undgå.

Virussen spreder sig ved berøring, den er ikke luftbåren som for eksempel influenza er.

Denne risiko vurdering deles også her.   Den høje og hurtige dødelighed gør, at udbrud som regel dør ud af sig selv. De syge bliver simpelthen dårlige så hurtigt, at de dør før de når at bevæge sig langt.

Der er jo ingen sikring her i livet, men en ebola virus i den form den har nu bør kunne håndteres uden de store problemer for lande med rimelige infrastrukturer.

Dette forhindre dog ikke virussen i at mutere. En sådan mutation ville kunne skabe en luftbåren version af ebola-virussen. Og her må tankerne jo straks gå tilbage til filmen outbreak fra 1995. (Til de unge læsere så kan i se en trailer for filmen her), og ja, det er fiction – spørgsmålet er vel så bare om det også er realistisk det kan ske i virkeligheden?

Til dette spørgsmål kan man finde lidt inspiration fra Videnskab.dk, som her forklare fænomenet omkring mutationer af virus.

Mutationer opstår spontant, hvilket er en fordel for virusset, da det hurtigt kan udvikle sig til at undgå at blive genkendt af værtens immunforsvar. Vira med RNA som arvemateriale som f.eks. influenza muterer specielt hurtigt. Det skyldes at det enzym, der kopierer deres genetiske materiale, RNA-dependent RNA polymerase, har en høj fejlrate på ca. 1:10.000. Til sammenligning så har det enzym-kompleks, der kopierer vores eget genetisk materiale en meget lavere fejlrate på 1:100mio i runde tal. Det er altså kun et spørgsmål om tid før disse mutationer opstår i naturen. Ved at bestemme hvilke mutationer der gør virusset luftbåret, kan man forhåbentligt slå hårdt ned på virus epidemier hvor der er akkumuleret f.eks. 3 ud af de 4 mutationer de finder i studiet, før de bliver til en global influenza epidemi

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *