Lange ventetider til hudlæger kan give nedsat livskvalitet

Tal fra Sundhed.dk viser store regionale forskelle på ventetiden for at komme til en hudlæge, og i Jylland ses gennemsnitlige ventetider på over 4 måneder. Derudover ses store regionale forskelle på ventetiden for at blive set af en hudlæge. Ventetiden på at komme til en hudlæge i Jylland og Fyn er i gennemsnit ca. 19 uger, hvorimod patienter i Region Hovedstaden kan komme til efter blot 6 uger.

Tidligere undersøgelser har vist at personer med hudlidelser ofte rammes af følgesygdomme, og der ses at hver femte med svær psoriasis bliver ramt af depression. Utrygheden og frustrationerne ved at skulle vente længe for at få hjælp til sin hudlidelse, er psykisk belastende og det er dermed en belastning at skulle vente flere måneder på at få en tid hos hudlægen.

Flere studier peger på at online hudlæge konsultation kan være lige så effektive som et fysisk besøg. Senest har et amerikansk studie vist at psoriasis patienter oplevede samme effekt og i visse tilfælde endda bedre effekt ved online konsultationer sammenlignet med fysiske. Studie som var betalt af Patient-Centered Outcomes Research Institute er blevet præsenteret på annual meeting of the American Academy of Dermatology.

Digital løsning til hudlidelser

Generelt ses hudsygdomme som en oplagt mulighed for at benytte digitale løsninger. Der er nu kommet en ny mulighed hvor det er muligt at få svar fra en hudlæge indenfor 48 timer.

– Henvendelse omkring hudlidelser til vores almen praktiserende læger har været støt stigende og ligger i top 5 af typer af henvendelser vi får igennem Hejdoktor platformen. Dette sammenholdt med den skævvridning vi kunne se i Danmark på ventetiderne har gjort at vi nu ønsker at åbne op for muligheden om at kontakte en hudlæge, siger Mikkel Geertsen som er direktør i Hejdoktor.

Selvom Hejdoktor kan håndtere og hjælpe mange forskellige spørgsmål omkring hudlidelser, er der dog også områder som ikke egner sig til en online konsultation. ”Vi gør meget ud af at fortælle hvad vi kan og ikke kan hjælpe med via en online konsultation. Vi vil f.eks. ikke tage stilling til modermærker online. Dette skal tilses fysisk hos en hudlæge for at sikre den rigtige vurdering af modermærket”, forklarer Mikkel Geertsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *