Kender du forskel på sorg og depression?

Det kan for mange danskere være svært at kende forskel på sorg og depression. Eksempelvis er håbløshed og konstant kedafdethed er følelser som er til stede ved både sorg og depression.

Når en person oplever store tab i livet kan det medføre en helt naturlig sorgreaktion. Sorgen kan også være relateret til vrede, nedtrykthed, en altoverskyggende følelse af tab.

Mange af disse faktorer er også kendetegnende ved en depression og derfor kan det være svært at skelne mellem de to tilstande.

Australske forskere har faktisk for nylig undersøgt forskellen på depression og sorg ved at interviewe 125 personer, som har oplevet begge tilstande.

Resultatet er, at deltagerne oplever en klar forskel på sorg og depression. Forskerne havde givet dem en række nøgleord, som passede på sorg og andre nøgleord, som passede på depression.

På den måde nåede de frem til, at sorg opleves som en naturlig reaktion på noget udefrakommende. Mens depression er præget af et indre fokus og forbundet med skyld, selvhad og en følelse af fuldstændig at have mistet kontrollen over situationen.

Deltagerne blev interviewet og spurgt ind til deres oplevelse af sorg sammenlignet med en depression.

87 procent vurderede, at der var en klar forskel. De oplevede sorg som en naturlig reaktion på et tab, så fokus i sorgperioden var udadrettet, altså rettet mod tabet.

Deltagerne oplevede derimod depression som en tilstand, de ikke havde kontrol over. Depressionen var præget af en følelse af håbløshed og uendelighed, og følelserne var indadrettede.

Sorg fremstår derved mere som en naturlig del af livet hvor depression er en sygdom.

Hvad skal du holde øje med i forbindelse med en depression?

– Din følelse af nedtrykthed er konstant – intet kan gøre dig glad eller mindre ked af det.

– Du synes, du fortjener at have det, som du har det.

– Du er mere træt, har sværere ved at koncentrere dig og kan ikke overkomme ret meget.

– Du kan ikke pege på en årsag til, at du er ked af det.

Har du nogle af disse indikatorer, som kan tyde på depression så kontakt egen læge eller en online læge.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *