Derfor er det svært at erkende at man har stress

Mindst 10% af de erhvervsaktive danskere er så stresset i sin dagligdag, at det går ud over evnen til at arbejde og fungere normalt i det hele taget. Det betyder at massere af danskere har genererende stresssymptomer og har derved øget risiko for især depression, forhøjet blodtryk, hjertekarsygdom og generelforværring af eksisterende  sygdomme og symptomer såsom rygsmerter og mavesmerter.

Selv man i et stykke tid har haft hjertebanken, har problemer med at sove om natten, er vrissen og ikke kan koncentrere sig, slår mange det hen og reagerer først når det har stået på alt for længe. Mange har svært ved at stoppe og mærke ordentligt efter.

Ovenstående beskrivelse er slet ikke unormalt, og mange erkender først at de skal tage deres symptomer alvorligt når det har stået på alt for længe. Mange af os er nemlig for dårlige til at erkende, at vi er blevet ramt af stress, og det kan være med til at forværre tilstanden.

 

En af hovedproblemerne i forbindelse med at erkende at man lider af stress kan netop være hvor engageret man er i sit job. Mange af os brænder for vores job og derfor er det svært at indse, at jobbet kan være en medvirkende årsag. Udvikler du stress, bliver din evne til at koncentrere dig, føle empati og være kreativ nedsat, hvilket betyder, at du bliver dårligere til at udføre dit arbejde.

 

En anden årsag er at mange opfatter det at lide af stress som en svaghed. Det er svært at erkende at de er gået ud over deres grænser og i den sammenhæng har en svaghed. Det er rent overlevelsesinstinkt der er skyld i, at du overser dine symptomer og knokler videre på jobbet. Et instinkt, der i vores moderne liv, hvor vi ikke skal kæmpe for at overleve fra dag til dig, er uhensigtsmæssigt.

Hvis vi lærte at lytte til vores krop og agere på de signaler kroppen sender, så ville vi ikke gå ned med stress.

Føler du dig ramt af langvarig stress, bør du få hjælp fra en læge, enten egen læge eller en online konsultation. En online konsultation kan hjælpe med at afklare om symptomerne skyldes stress eller ej. Hvis de er stressbetingede, må man få identificeret årsagerne.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *